Thursday, May 10, 2007

Τηλεόραση 10/05 - 16/05/2007

Πιο προγραμματισμένα αυτή τη φορά, πάμε να δούμε τις προτάσεις για εγγραφή αυτή την εβδομάδα, πάντα ανά ημέρα.


Πέμπτη 10/05:

Το Hukkle που δεν ξέρω γιατί προβάλλεται ξανά, αυτή τη φορά στις 22:10. Για πληροφορίες δείτε εδώ.


Παρασκευή 11/05:

Broken Blossoms (1919), του D.W. Griffith. 22:10, Βουλή, διάρκεια 95’.
Η ταινία του Γκρίφιθ που προτιμώ, το σινεμά ως σοκ στην ιδέα ότι παρακολουθούμε μια ταινία του 1919. Την γράφουμε γιατί δεν ξέρουμε πότε θα προβληθεί ξανά και τι
DVD θα βρούμε.

Asya's Happiness (1966), του Andrei Konchalovsky. 23:45, ΕΤ1, διάρκεια 98’.
Δυστυχώς για πολύ λίγο δεν προλαβαίνουμε να γράψουμε και τις δύο ταινίες της ημέρας, κάτι που θα έπρεπε να έχουν σκεφτεί τα κανάλια που τις προβάλλουν. Προσωπικά θα προτιμήσω αυτήν εδώ, γιατί είναι αρκετά πιο σπάνια και το
Broken Blossoms θα το πετύχουμε σε κάποιο DVD.


Σάββατο 12/05:

Throne of Blood (1957), του Akira Kurosawa. 22:00, Βουλή, διάρκεια 110’.
Μία από τις 5 καλύτερες ταινίες ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Θέλει και ρώτημα; Ναι, γιατί με 20 μπακς έχεις δικό σου το
DVD της Criterion με καταπληκτική μετάφραση, άριστη ποιότητα και υπέροχο εξώφυλλο για να το βλέπεις ξανά και ξανά. Πρόκειται για μια ελεύθερη μεταφορά του Μάκβεθ στην Ιαπωνία του 16ου αιώνα, όπου το κυνήγι της εξουσίας οδηγεί σε ανελέητη σφαγή. Για μένα η καλύτερη ταινία του.

La Vie sur Terre (1998), του Abderrahmane Sissako. 24:00, ΕΤ1, διάρκεια 90’.
Ο ωραίος Σισακό στην πιο γνωστή και καλή του ταινία. Η εγγραφή της ημέρας, καθώς και το αμερικανικό
DVD έχει 18-20 δολλάρια και δεν είναι καν Criterion.


Κυριακή 13/05:

Ωραία μέρα, πάμε να δούμε τι έχει αναλυτικά.

Monsters, Inc. (2001), του Pete Docter . 16:00, ΝΕΤ, διάρκεια 96’.
Από τα πολύ καλά καρτούν των τελευταίων χρόνων, πολύ αστείο και αρτιότατο τεχνικά, καλύπτοντας και τους ενήλικες με το χιούμορ του. Αν δεν αγοράζετε ταινίες κινουμένων σχεδίων σε
DVD, να το γράψετε, αλλιώς το διπλό δισκάκι εκεί έξω είναι φτηνό, πλούσιο και, κυρίως, ΔΕΝ είναι μεταγλωττισμένο...

Η Θεία απ’ το Σικάγο (1957), του Αλέκου Σακελλάριου. 18:15, Alpha, διάρκεια 69’.
Γιατί να μην το έχουμε; Όχι ότι θα το ξαναδούμε αλλά αξίζει, σωστά;

Lola Montès (1955), του Max Ophüls. 21:10, ΕΤ1, διάρκεια 140’.
Συνεχίζει η ΕΡΤ το αφιέρωμά της στον Μαξ Οφίλς κι εμείς αισθανόμαστε τυχεροί που ανακαλύπτουμε αυτές τις υπέροχες (ως τώρα) ταινίες, οπότε συνεχίζουμε κι εμείς με την τελευταία ταινία του σκηνοθέτη, την περιπετειώδη ιστορία της Λόλα Μοντέζ όπως την διηγείται η ίδια στους θεατές του τσίρκου που εργάζεται. Αμερικανικό δισκάκι με 12 δολλάρια, ωστόσο δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται.

Solaris (2002), του Steven Soderbergh. 23:00, ΑΝΤ1, διάρκεια 99’.
Το Σολάρις όπως το είδε ο Σόντερμπεργκ, διατηρώντας αργούς ρυθμούς και ασπαζόμενος διαφορετική φιλοσοφία. Ένα καταπληκτικό έργο, όσοι δεν το έχετε δει επιλέξτε αυτό για το βράδυ σας, αλλά, προς Θεού, μην το γράψετε. Αγοράστε το πολύ καλό και πολύ φτηνό αμερικανικό δισκάκι και απολαύστε το.

Signs & Wonders (2000), του Jonathan Nossiter. 01:15, ΝΕΤ, διάρκεια 108’.
Ενδιαφέρον το φιλμάκι του Νόσιτερ στο οποίο ένας σουηδο-αμερικανός επιστρέφει στην Αθήνα για να διεκδικήσει την γυναίκα που εγκατέλειψε ο ίδιος και συνειδητοποιεί πως μάλλον είναι αργά. Αρκετά συμπαθές, χωρίς να είναι τίποτα το ιδιαίτερο.

Chopper (2000), του Andrew Dominik. 03:00, STAR, διάρκεια 94’.
Μια πολύ νορμάλ ώρα για ταινία αν είσαι αργόσχολος και δεν ξυπνάς για δουλειά το επόμενο πρωί, μπράβο στο
STAR που προμοτάρει το ξενύχτι. Με τις λίγες διαφημισούλες που βάζει το κανάλι (αν είστε τυχεροί θα πετύχετε κάνα τελεμάρκετινγκ που θα σας κρατήσει ως τις 6), η ταινία ενδεχομένως να γίνει τετράωρο έπος. Κατά τ’ άλλα, το φιλμ του Ντόμινικ για την ιστορία Μαρκ «Τσόπερ» Ριντ (Έρικ Μπάνα, εντυπωσιακότατος) είναι πολύ πετυχημένο, δυνατό ανά σημεία και εύστοχο ως κοινωνικό σχόλιο. Το R1 DVD θα το βρείτε με 12 δολλαριάκια και χωρίς διαφημίσεις, αλλά με DTS, σχολιασμό του σκηνοθέτη, σχολιασμό από τον ίδιο τον Τσόπερ(!) και ένα ντοκυμαντεράκι. Αμέ.


Δευτέρα 14/05:

Straw Dogs (1971), του Sam Peckinpah. 00:15, ΝΕΤ, διάρκεια 113’.
Μάθημα από τον Σαμ Πέκινπα για το πώς γίνεται το σινεμά (πραγματικά!). Απίστευτα πειστική κλιμάκωση της έντασης, κοινωνικός προβληματισμός και φινάλε δυναμίτης σε ένα φιλμ που δεν χάνεται με τίποτα. Εγώ απλώς προτείνω να μην το γράψετε, αλλά να ρίξετε μια ματιά εδώ.

Candyman (1992), του Bernard Rose. 01:30, MEGA, διάρκεια 94’.
Το υπερκάλτ έργο του Ρόουζ, σε καταπληκτικό τάιμινγκ: κρεβάτι, μιάμιση το βράδυ (αν εισακουσθούν οι προσευχές μας και δεν αρχίσει με τη γνωστή δίωρη καθυστέρηση), ταινία τρόμου, μάτι γαρίδα. Δεν το γράφουμε ούτε για πλάκα, ποιος κάθεται να κόβει διαφημίσεις πιο μεγάλες και από την ταινία; Το special edition έχει 9 δολλάρια βρε!

Το STAR που μας έχει περάσει είτε για βρυκόλακες είτε για θαμώνες μπουζουκιών, προβάλλει τον Άμλετ του Τζεφιρέλι στις 3. Αν θέλετε δείτε το αλλά μην παραπονιέστε ότι τα νεύρα σας έγιναν χορδή από τους 3 καφέδες του επόμενου πρωινού προκειμένου να μην κοιμάστε όρθιοι.


Τρίτη 15/05:

Όπως πάντα, η Τρίτη όταν δεν έχει Champions League είναι μια μέρα που φορτώνει τις στατιστικές με αυξημένα κρούσματα αυτοκτονιών.


Τετάρτη 16/05:

Bully (2001), του Larry Clark. 22:10, Βουλή, διάρκεια 110’.
Ένας τύπος που θα ήταν πρώτος στη λίστα μου για να φορτώσω με σφαλιάρες, ο χειρότερος σκηνοθέτης όλων των εποχών, στην λιγότερο κακή ταινία του. Δείτε τι πρέπει να αποφύγετε αν ποτέ κάνετε κάποιο φιλμάκι.

Dangerous Minds (1995), του John N. Smith. 22:10, ΝΕΤ, διάρκεια 99’.
Γιατί, πολύ απλά, πρέπει να το έχουμε. Με αυτό μεγαλώσαμε βρε αχάριστοι!

Regalo di Natale (1986), του Pupi Avati. 02:15, ALTER, διάρκεια 101’.
Συγχωρούμε την ώρα προβολής του Άλτερ, αφού πρόκειται για ταινιάρα και μάλιστα σπάνια από έναν πολύ καλό σκηνοθέτη (ας είναι καλά η εφημεριδάρα που έβαλε 4-5 ταινίες του και τον ανακαλύψαμε). Σε μία μόνο παρτίδα πόκερ 5 ατόμων, έχουμε ιδανική ανάπτυξη χαρακτήρων, αρκετή -υπόγεια- ένταση και 101’ λεπτά που δεν σου φτάνουν.

1 comment:

ΠΑΝΟΣ said...

Ξέρει κανείς αν έδειξε το Λόλα Μοντέζ εχθές η ΕΤ1;